Tillbehör och färg

Papper är en produkt som i sig själv är oanvändbar. Du måste tillföra något till pappret för att det ska bli värdefullt. En autograf, en bild, text, och så vidare. För att få dit dessa saker måste man använda tillbehör, det är oundvikligt idag. Framtiden får utvisa om exempelvis pennor blir onödiga.

Tillbehör

Som sagt är tillbehören oumbärliga för att pappret ska få en funktion. Vilka är då dessa tillbehör?

  • Pennor. Det finns blyerts-, tusch-, överstrykningspennor med flera andra penntyper som fungerar bra i olika situationer. Den stora fördelen med att använda blyerts är att det enkelt går att sudda bort skriften med hjälp av ett suddgummi (även kallat radergummi). Därför är blyertspennor vanligt i skolundervisningen där mycket suddning sker eftersom det är vanligt att skriva slarvigt eller fel. Tuschpennor används mest vid tillfällen då man vill göra en tydlig text som syns bra, exempelvis planscher vid demonstrationer. Överstrykningspennor är vanliga vid studier då studenterna överstryker viktiga stycken med transparent gul färg (till exempel).
  • Hålslagare. På kontoret är fysiska pärmar en vanlig syn och för att sätta in pappren måste de bli hålslagna i vänstra (mer ovanligt den högra) sidan för att kunna träs fast med metallbågarna.
  • Lim. För att kunna fästa bilder eller utrivna tidningsartiklar på papper så krävs lim. Ett vanligt limstift räcker gott och väl, det krävs inget illaluktande superlim för att iordningställa pappret.

Kommer A4-pappret ha en framtid och innefattar det tillbehören?

Det är ingen hemlighet att datorerna helt och hållet har ersatt papper i skolor och på arbetsplatser. Det går fortare att göra det man ska på en dator än på ett papper. Däremot är det viktigt att barn lär sig att skriva, rita och pyssla med papper. Solen har förmågan att kunna slå ut hela elnät med hjälp av sina solstormar, och då är internet släckt det med. Därför är det bra att veta hur man bär sig åt för att kommunicera med papper och penna.