Pappersformat

Det viktigaste valet man måste göra när man väljer rätt papper till kontoret är själva formatet. Det här anger måttet för papprets yta och är vanligen en standard, även om speciallösningar förekommer. Det klassiska format som de allra flesta känner igen är A4, vilket innebär måttet 210 mm x 297 mm. När man beställer papper på nätet är det viktigt att lägga märke till vilken måttenhet som används, exempelvis använder man inch istället för millimeter i Nordamerika.

Varför en A4 är en A4

Det är en matematisk regler grundade av den tyska fysikern Lichtenberg som ligger till grund för varför man just utgår från en standardiserad skala då det kommer till pappersformat. Pappersformaten A, B och C följer alla samma bredd och höjd förhållande, och principen innebär att formatet går att dela på mitten men ändå behålla samma proportioner. Man behöver då ingen särskild kuvertstorlek för att passa alla formaten. Viker man exempelvis ett papper i A3, uppstår ytan hos ett A4, viker man ett papper i A4, uppstår ytan hos ett A5 och så vidare.

De vanligaste formaten

I A-serien finns format som delas in i hur många gånger det viks utifrån grundstorleken A0. Ett papper i A4 har således vikts fyra gånger. Därmed blir varje format hälften så stort som det format vilket är det närmaste större formatet i serien. De vanligaste storlekarna är A4 och A3, vilka ofta går att skriva ut på printrar man använder på kontor. De som önskar skriva ut i de större formaten, exempelvis en plansch i A0, vänder sig ofta till ett tryckeri. B-serien är en serie format som ska komplettera A-serien där det inte riktigt räcker till. Det vanligaste exemplet är B5 format, som motsvarar storleken som en serietidning använder. Även affischer och fotografier använder format ur B-serien, exempelvis 50×70 som är den klassiska B2.